Információk a CAD/CAM világából

CAMXPRESS Blog

Fusion 360 indítási problémák kezelése

A Fusion 360 felhasználók gyakran találkoznak olyan problémával, hogy egyik nap még elindul a rendszer a másik nap meg nem. A probléma hátterében állhat Windows frissítés, Fusion 360 frissítés, egy hibás kijelentkezés, stb. De számunkra az a lényeg, hogyan tudjuk megjavítani.

Nem indul a Fusion 360, pedig tegnap még ment!
Újratelepítettem, de még mindig nem indul.

Ilyen esetekben érdemes megpróbálni egy Tiszta Telepítést az Autodesk álltal készített Fusion 360 Clean Install Tool segítségével.
A következőképpen használjuk a programot:

 1. Töltsök le az Autodesk oldaláról, a Fusion 360 Cleaner programot. (Ha a link nem működik, akkor: Fusion 360 Cleaner – lokális letöltés.)
 2. Ha Fusion 360 épp le van fagyva, nem indul, vagy hibával leállt, akkor a Feladatkezelőben állítsuk le (Feladat befejezése) a következőket:

 3. Ezután indítsuk el a letöltött Fusion 360 Cleaner programot, Engedélyezzük az Offline adatok megtartását (Keep offline Fusion design data), majd kattintsunk a Delete gombra. Az adatok sikeres törlése után a képen láthato felirat jelenik meg.

 4. Ezután telepítsük a Fusion 360-at újra. A telepítőt le tudjuk tölteni az Autodesk fiókunkból.

Ingyenes Fusion 360 csomagok meghosszabbítása

Gyakran felmerülő kérdés, hogy az ingyenes Fusion 360 csomagok lejártával mi történik az adatainkkal, hogyan tudjuk meghosszabbítani azt vagy át kell-e váltanunk előfizetésre. A következőekben megpróbálom összefoglalni a leggyakoribb kérdésekre a válaszokat.

Lejárt az ingyenes Fusion 360 előfizetésem, hogyan tudom meghosszabítani?
Lejárt az ingyenes Fusion 360 előfizetésem, most akkor meg kell vennem?

 

 • Personal Csomag: A legegyszerűbb dolgunk itt van, hiszen ez gyakorlatilag pár kattintással azonnal hosszabbítható.  Az 1 év lejárta elött 30 nappal a szoftvert elindítva a jobb felső sarokban megjelenik egy “Subscribe Now” felirat. Erre kattíntva kövessük a lenti videó útmutatását.

 

 

 • Startup Csomag: Ennél a csomagnál újra át kell esnünk az engedélyeztetési folyamaton, melyhez ki kell töltenünk az igényléskor is használt űrlapot.  Maga az engedélyeztetési folyamat 5-30 nap is lehet akár (bár újabbanta pár nap alatt elbírálják).
 1. Ha már lejárt a Startup csomagunk és újra ezt szeretnénk igényelni : Kövessük a fenti videóban látható folyamatot, csak a csomagválasztó menüben válasszuk a Startup pontot.
 2. Ha még nem járt le a Startup csomagunk és előre be akarjuk adni az igényünket: Ha a szoftver elindításakor a fejlécben már megjelent, hogy néhány napon belül le fog járni az előfizetésünk, akkor tehetjük azt is, hogy a még érvényes előfizetési időben leadunk egy újabb Startup igényt (a Startup űrlap kitöltésével). Ha sikeres elbírálásunk lesz, akkor így az átmeneti napokra két Startup csomagunk lesz az Autodesk fiókunkban.
 3. Ha már lejárt a Startup csomagunk és elutasították a meghosszabbítást: Sikertelen meghosszabbítás esetén a Personal csomagba még mindig átválthatunk, ahol a Personal csomagnak megfelelő korlátozásokkal tovább használhatjuk a Fusion 360-at. Az adataink ekkor sem vesznek el!, hiszen a Personal csoamgban archív állapotban megmaradnak (lásd a Personal csomag változásairól szoló bejegyzést). Dönthetünk az előfizetés mellett is természetesen.

 

 • Educational Csomag: A csomag meghosszabítását kezdeményezhetjük a videóban látható folyamattal is. Ekkor meg kell adnunk melyik oktatási intézmény hallgatói vagyunk, majd egy halgatói igazolást kell kérnünk és azt elküldeni. A folyamatot a Educational Access oldalon kezdhetjük el.

 

Lejárt az ingyenes Fusion 360 előfizetésem, nem akarom megvenni, elvesznek az adataim?

 • Az ingyenes 1 éves időtartam lejártával az adatok nem vesznek el! – De határozott időn belűl döntenünk kell, milyen (akár ingyenes) csomagot választunk!  A fent leírtaknak megfelelően a “legrosszabb eset”, ha Előfizetés/Startup/Educational csomagból megyünk át Personal csomagba. Ezt tehetjük meg a legkönnyebben, de a Personal csomag korlátozásai miatt, csak 10 projektünk lesz Aktív, a többit Archív állapotban találjuk (lást bövebben a Personal csomag korlátozásai bejegyzésben).

Várható Fusion 360 Personal változások 2020.10.-től

A Fusion 360 blogban megjelent egy hír, mely leírja milyen változások jönnek a Personal (Személyes) csomagjában 2020.10.01.-től. (Részletes leírás) A bejelentés hibás értelmezéséből egy teljesen valótlan ÁLHÍR is szárnyra kapott, mely szerint a Fusion 360 megszűnik ingyenes lenni.
Fontos megjegyezni, hogy a lent felsorolt, várható változások CSAK a Personal verziót érintik, a Startup, Educational, 30napos próba és Előfizetéses verziókat NEM!

Tegyük tisztába, hogy a jelenlegi hír szerint mire számíthatunk 2020.10 hótól:

Mi NEM változik a Fusion 360 Personal (Személyes) csomagjában ?

 • A Fusion 360 Personal (Személyes) továbbra is ingyenesen elérhető lesz.
 • A Design rész (modellezés) funkcionalitása nem változik.
 • Az adat-tárolás, verziókövetés, felhős működés nem változik.
 • Az Additive (3D nyomtatás) modul funkcionalitása nem változik.
 • Továbbra is csak olvashatjuk az általunk megosztott, vagy a velünk megosztott projekteket.
 • Továbbra sem importálhatunk “ipari” 3D-s állományokat (Solidworks, Catia, NX, Creo, stb).
 • UPDATE 20.09.25. – Marad a .STEP export! (A sok negatív visszajelzés hatására ezt a korlátozást mégsem vezetik be.)

Milyen változások várhatóak a Fusion 360 Personal (Személyes) csomagjában?

  • 10 aktív dokumentumunk lehet, de bármennyi archivált, melyek tetszőlegesen cserélhetőek.
   – Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag 10 dokumentumot/modellt nyithatunk meg szerkesztésre “egy kattintással”. A többi dokumentumunk/modellünk inaktív állapotban tárolódik.
   – Ha egy nem aktív (archivált) dokumentumot szeretnénk szerkeszteni és már van 10 aktív dokumentumunk, akkor először egy nem használt, aktív dokumentumot kell archiválnunk, hogy legyen szabad “aktív hely”.
   – A nem Fusion dokumentumok – PDF, képek, stb.. – nem számítanak bele az aktív számba.
   – Egy összeállítás hivatkozhat aktív és archivált modellre is. Amennyiben archivált modellre hivatkozik, akkor a modell csak olvasható állapotban jelenik meg, azt szerkeszteni nem tudjuk. (Ha az összeállításban nem “linkelt” modellként tároljuk, akkor ez a limit nem korlátozza munkánkat.)

 

  • Az “Edit-in-Place” (linkelt modell szerkesztése) funkció nem lesz elérhető.
   A linkelt modelleket csak azok külön megnyitásával szerkeszthetjük.

 

  • Exportálni CSAK Fusion formátumba (.f3d .f3z), Inventor formátumba ( .ipt .iam), háromszög-modell formátumba (.stl .obj) és Sketchup formátumba (.skp) , valamint skiccet .DXF formátumba lehet.
  • Megszűnik – .IGES .STEP export  Gyakorlatilag ezzel megszűnik megmarad a  lehetőség, hogy olyan fájlformátumba mentsük adatainkat, mely szilárdtest/felület információkat tartalmaz, így az más CAD/CAM rendszerben közvetlenül használható. (Kivéve, ha a rendszerünk képes olvasni az Inventor fájlokat.)

 

  • Nem lesz elérhető a több-tengelyes marás, tapintó ciklusok, szerszámcsere, gyorsjárat.
   Nézzük az egyes pontokat külön-külön részletezve:
   Több-tengelyes marás: A “Multi-Axis” műveletek nem lesznek elérhetőek.
   – 3+2 tengelyes marás: A korlátozás a pozícionált, 3+2 tengelyes marási műveleteket is érinti, így a műveleteknél nem lehet majd egyedi szerszámtengely-irányt megadni.
   Tapintó ciklusok:  A “Probe” funkciók nem lesznek elérhetőek.
   Szerszámcsere: Csak olyan NC programok lesznek kiadhatóak, melyekben csak egy szerszámhívás engedélyezett, tehát szerszámcsere nem.
   Gyors előtolás: A forgácsolási előtolás értéke lesz hozzárendelve az átállási mozgásokhoz, nem lehet nagyobb előtolás értéket hozzárendelni. (Kérdés, hogy “G0” ettől függetlenül használható lesz-e.)

 

 • A következő funkciók nem lesznek elérhetőek: Generative Design, Manufacturing Extension, Simulation.
  – A fent említett bővítő csomagokat nem lehet megvenni a Personal verzióhoz, illetve nem tartalmazza a szimulációs csomagot, így a saját gépünkön sem tudunk számolni semmilyen szimulációt.
  – A Rendering (valósághű kép készítése) viszont saját gépen továbbra is számítható marad, a felhőben viszont nem.
 • Csak egy-oldalas rajzlapok készíthetőek és csak nyomtatni lehet őket.
 • Megszűnik a PDF mentés (?) – Ez kérdéses – egy PDF nyomtató driver (pl. Bullzip pdf printer) telepítésével ez a korlátozás simán kikerülhető. Az elmentett rajzi dokumentumok beleszámítanak a 10 aktív dokumentum számba, erre figyelni kell.

 

Personal (Személyes) felhasználó vagyok (2020.10 előtt). Mi történik az adataimmal?

 • A meglévő, általunk készített dokumentumok nem törlődnek, megmaradnak.
 • 2020.10.01.-ig kimenthetjük a jelenleg használható formátumokba a meglévő modelljeinket. (Ha ezt szükségesnek látjuk.)
 • 2021.01.19. után ki kell jelölnünk 10 aktív dokumentumot. A többi archív állapotba kerül, nem törlődik. Az archív és az aktív állapotok között tetszőleges cserélgethetünk a 10 aktív korlát megtartása mellett.

 

Milyen lehetőségeim vannak, ha a várható korlátozások felborítják a megszokott munka módszereimet?

 1. Váltsunk át Startup (Induló) csomagra, mely ugyanúgy ingyenes egy évre.  A legtöbb vállalkozás egy hobbi projektből indul és valljuk be, hogy a megszűnő funkciók már általában csak akkor kellenek, ha valamennyi profitot termelünk is vele. Tanuláshoz pedig ott a:
 2. Váltsunk át Educational (Diák) csomagra, mely ugyanúgy ingyenes egy évre. Amennyiben valóban nem termelünk semmilyen profitot ÉS valamilyen oktatási intézményben tanulunk, akkor ez megoldás lehet a tanuláshoz.
 3. Váltsunk át Előfizetésre. Ezt most (2020.09.16 – 10.16. között) pont meg tudjuk tenni 40% kedvezménnyel! Amennyiben profitorientált a vállalkozásunk a “napi egy KV ára egy CAD/CAM rendszerért” a legkisebb vállalkozásoknak is megtérül.Több információ az >> Akciós Fusion 360 csomagok<< -ról, illetve a >>Fusion 360 csomagok<<-ról és aktiválásukról a linkeken érhetők el.Természetesen a valós felhasználásnak megfelelő csomagot válasszunk, hiszen a szoftverek legális felhasználáshoz ez is hozzátartozik.

 

Miért tervezi az Autodesk ezeket a funkcionalitás csökkentéseket a Personal (Személyes) csomagban?

 • Természetes, hogy olyan üzleti szándék (is) van a változásokban, mely a fizetős csomag felé tereli a felhasználókat. (Ne felejtsük el, hogy van két másik ingyenes csomag is!) De nézzük meg, milyen az a felhasználási terület, ahol előfizetést szeretne eladni a fejlesztő cég:
 • A változások során legfőképpen olyan funkciók használati lehetősége szűnik meg, melyek nem igazán a hobby felhasználás területét fedik le. Egy mechanikai szimuláció, egy 5-tengelyes marás, egy tapintó ciklus nem tipikusan olyan feladat, melyet egy “hobbista” szokott használni. A legtöbb megszűnő funkció valóban azoknak kell(et), akik valamilyen termelő tevékenységet végez(n)tek.
 • Ha ezeket a funkciókat tanulási célra szeretnénk használni, akkor nem megfelelő csomagot választottunk.
 • Az is igaz, hogy lehet nem a legjobb marketing megoldás egy elég nagy felhasználó-bázistól jelentős mennyiségű funkció elvétele. Viszont az is igaz, hogy a 4 ingyenes csomaggal (30 napos próba, Personal, Startup, Educational) és azok funkcionalitásával egészen jól lefedhetők az “ingyenes felhasználási jellegek”.

 

Lépjen Kapcsolatba Velem!

Ha bármilyen kérdése merülne fel az Ön vállalkozásában alkalmazott CAD/CAM rendszerekkel kapcsolatban, vagy csak valamelyik szolgáltatásunk iránt érdeklődik, a lenti elérhetőségek bármelyikén érdeklődhet.