2020-09-17 CAMXPRESS

Fusion 360 Personal változások 2020.10.-től

A Fusion 360 blogban megjelent egy hír, mely leírja milyen változások jönnek a Personal (Személyes) csomagjában 2020.10.01.-től. (Részletes leírás) A bejelentés hibás értelmezéséből egy teljesen valótlan ÁLHÍR is szárnyra kapott, mely szerint a Fusion 360 megszűnik ingyenes lenni.
Fontos megjegyezni, hogy a lent felsorolt, változások CSAK a Personal verziót érintik, a Startup, Educational, 30napos próba és Előfizetéses verziókat NEM!

Tegyük tisztába, hogy a jelenlegi hír szerint mire számíthatunk 2020.10 hótól:

Mi NEM változik a Fusion 360 Personal (Személyes) csomagjában ?

 • A Fusion 360 Personal (Személyes) továbbra is ingyenesen elérhető lesz.
 • A Design rész (modellezés) funkcionalitása nem változik.
 • Az adat-tárolás, verziókövetés, felhős működés nem változik.
 • Az Additive (3D nyomtatás) modul funkcionalitása nem változik.
 • Továbbra is csak olvashatjuk az általunk megosztott, vagy a velünk megosztott projekteket.
 • Továbbra sem importálhatunk „ipari” 3D-s állományokat (Solidworks, Catia, NX, Creo, stb).
 • UPDATE 20.09.25. – Marad a .STEP export! (A sok negatív visszajelzés hatására ezt a korlátozást mégsem vezetik be.)

Milyen változások várhatóak a Fusion 360 Personal (Személyes) csomagjában?

  • 10 aktív dokumentumunk lehet, de bármennyi archivált, melyek tetszőlegesen cserélhetőek.
   – Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag 10 dokumentumot/modellt nyithatunk meg szerkesztésre „egy kattintással”. A többi dokumentumunk/modellünk inaktív állapotban tárolódik.
   – Ha egy nem aktív (archivált) dokumentumot szeretnénk szerkeszteni és már van 10 aktív dokumentumunk, akkor először egy nem használt, aktív dokumentumot kell archiválnunk, hogy legyen szabad „aktív hely”.
   – A nem Fusion dokumentumok – PDF, képek, stb.. – nem számítanak bele az aktív számba.
   – Egy összeállítás hivatkozhat aktív és archivált modellre is. Amennyiben archivált modellre hivatkozik, akkor a modell csak olvasható állapotban jelenik meg, azt szerkeszteni nem tudjuk. (Ha az összeállításban nem „linkelt” modellként tároljuk, akkor ez a limit nem korlátozza munkánkat.)

 

  • Az „Edit-in-Place” (linkelt modell szerkesztése) funkció nem lesz elérhető.
   A linkelt modelleket csak azok külön megnyitásával szerkeszthetjük.

 

  • Exportálni CSAK Fusion formátumba (.f3d .f3z), Inventor formátumba ( .ipt .iam), háromszög-modell formátumba (.stl .obj) és Sketchup formátumba (.skp) , valamint skiccet .DXF formátumba lehet.
  • Megszűnik – .IGES .STEP export  Gyakorlatilag ezzel megszűnik megmarad a  lehetőség, hogy olyan fájlformátumba mentsük adatainkat, mely szilárdtest/felület információkat tartalmaz, így az más CAD/CAM rendszerben közvetlenül használható. (Kivéve, ha a rendszerünk képes olvasni az Inventor fájlokat.)

 

  • Nem lesz elérhető a több-tengelyes marás, tapintó ciklusok, szerszámcsere, gyorsjárat.
   Nézzük az egyes pontokat külön-külön részletezve:
   Több-tengelyes marás: A „Multi-Axis” műveletek nem lesznek elérhetőek.
   – 3+2 tengelyes marás: A korlátozás a pozícionált, 3+2 tengelyes marási műveleteket is érinti, így a műveleteknél nem lehet majd egyedi szerszámtengely-irányt megadni.
   Tapintó ciklusok:  A „Probe” funkciók nem lesznek elérhetőek.
   Szerszámcsere: Csak olyan NC programok lesznek kiadhatóak, melyekben csak egy szerszámhívás engedélyezett, tehát szerszámcsere nem.
   Gyors előtolás: A forgácsolási előtolás értéke lesz hozzárendelve az átállási mozgásokhoz, nem lehet nagyobb előtolás értéket hozzárendelni. (Kérdés, hogy „G0” ettől függetlenül használható lesz-e.)

 

 • A következő funkciók nem lesznek elérhetőek: Generative Design, Manufacturing Extension, Simulation.
  – A fent említett bővítő csomagokat nem lehet megvenni a Personal verzióhoz, illetve nem tartalmazza a szimulációs csomagot, így a saját gépünkön sem tudunk számolni semmilyen szimulációt.
  – A Rendering (valósághű kép készítése) viszont saját gépen továbbra is számítható marad, a felhőben viszont nem.
 • Csak egy-oldalas rajzlapok készíthetőek és csak nyomtatni lehet őket.
 • Megszűnik a PDF mentés (?) – Ez kérdéses – egy PDF nyomtató driver (pl. Bullzip pdf printer) telepítésével ez a korlátozás simán kikerülhető. Az elmentett rajzi dokumentumok beleszámítanak a 10 aktív dokumentum számba, erre figyelni kell.

 

Personal (Személyes) felhasználó vagyok (2020.10 előtt). Mi történik az adataimmal?

 • A meglévő, általunk készített dokumentumok nem törlődnek, megmaradnak.
 • 2020.10.01.-ig kimenthetjük a jelenleg használható formátumokba a meglévő modelljeinket. (Ha ezt szükségesnek látjuk.)
 • 2021.01.19. után ki kell jelölnünk 10 aktív dokumentumot. A többi archív állapotba kerül, nem törlődik. Az archív és az aktív állapotok között tetszőleges cserélgethetünk a 10 aktív korlát megtartása mellett.

 

Milyen lehetőségeim vannak, ha a korlátozások felborítják a megszokott munka módszereimet?

 1. Váltsunk át Startup (Induló) csomagra, mely ugyanúgy ingyenes egy évre.  A legtöbb vállalkozás egy hobbi projektből indul és valljuk be, hogy a megszűnő funkciók már általában csak akkor kellenek, ha valamennyi profitot termelünk is vele. Tanuláshoz pedig ott a:
 2. Váltsunk át Educational (Diák) csomagra, mely ugyanúgy ingyenes egy évre. Amennyiben valóban nem termelünk semmilyen profitot ÉS valamilyen oktatási intézményben tanulunk, akkor ez megoldás lehet a tanuláshoz.
 3. Váltsunk át Előfizetésre. Ezt most (2020.09.16 – 10.16. között) pont meg tudjuk tenni 40% kedvezménnyel! Amennyiben profitorientált a vállalkozásunk a „napi egy KV ára egy CAD/CAM rendszerért” a legkisebb vállalkozásoknak is megtérül.Több információ az >> Akciós Fusion 360 csomagok<< -ról, illetve a >>Fusion 360 csomagok<<-ról és aktiválásukról a linkeken érhetők el.Természetesen a valós felhasználásnak megfelelő csomagot válasszunk, hiszen a szoftverek legális felhasználáshoz ez is hozzátartozik.

 

Miért tervezi az Autodesk ezeket a funkcionalitás csökkentéseket a Personal (Személyes) csomagban?

 • Természetes, hogy olyan üzleti szándék (is) van a változásokban, mely a fizetős csomag felé tereli a felhasználókat. (Ne felejtsük el, hogy van két másik ingyenes csomag is!) De nézzük meg, milyen az a felhasználási terület, ahol előfizetést szeretne eladni a fejlesztő cég:
 • A változások során legfőképpen olyan funkciók használati lehetősége szűnik meg, melyek nem igazán a hobby felhasználás területét fedik le. Egy mechanikai szimuláció, egy 5-tengelyes marás, egy tapintó ciklus nem tipikusan olyan feladat, melyet egy „hobbista” szokott használni. A legtöbb megszűnő funkció valóban azoknak kell(et), akik valamilyen termelő tevékenységet végez(n)tek.
 • Ha ezeket a funkciókat tanulási célra szeretnénk használni, akkor nem megfelelő csomagot választottunk.
 • Az is igaz, hogy lehet nem a legjobb marketing megoldás egy elég nagy felhasználó-bázistól jelentős mennyiségű funkció elvétele. Viszont az is igaz, hogy a 4 ingyenes csomaggal (30 napos próba, Personal, Startup, Educational) és azok funkcionalitásával egészen jól lefedhetők az „ingyenes felhasználási jellegek”.

 

Elérhetőségek

Ha bármilyen kérdése merülne fel az Ön vállalkozásában alkalmazott CAD/CAM rendszerekkel kapcsolatban, vagy csak valamelyik szolgáltatásunk iránt érdeklődik, a lenti elérhetőségek bármelyikén érdeklődhet.