Az Autodesk Fusion 360 CAD rendszere egy könnyen elsajátítható, egyszerű használatot biztosító tervezőrendszer, mely ideális felületet biztosít az gyártás során előforduló egyszerű alkatrészek, készülékek tervezésére vagy akár a számos 3D-s fájl-importálási lehetőséggel más tervező-rendszerekben készült modellek módosítására, szilárdtest, felület és T-spline modellezési technikák használatával. A 3Ds tervezés mellet több hasznos modul is található benne, melyekkel lehetőség nyílik a műhelyrajz, lemez-alkatrészek tervezése, szilárdságtani szimulációk, Generatív tervezés ,valósághű látványtervek készítése mellett a CAM megmunkálások tervezésére is. A kezelőfelület és a működés egyszerűen elsajátítható, így akár a gépkezelők is könnyen megtanulhatják a használatát a mindennapi feladatokhoz. A Fusion 360 szerves része a hozzá tartozó felhős tárhely, mely használatával nagyon egyszerűen lehetőség nyílik a több számítógépen történő felhasználásra, illetve a projekteken való közös munkára.

Az Autodesk Fusion 360 részeként elérhető CAM rendszer (HSMWorks) segítségével könnyen készíthetőek 2.5-3-5 tengelyes marási, hajtott szerszámos eszterga XC/XY tengelyes és esztergálási műveletei, tapintó műveletek mellett az additív műveletek (szeletelő) is elérhetőek.  Ideális lehet azok számára akik jelenleg nem rendelkeznek CAD/CAM rendszerrel vagy épp kisebb költségű megoldást keresnek a jelenlegi rendszerük helyett. Az igen olcsó – akár ingyenes – tervező rendszerrel együtt használva egy költséghatékony, komplex megoldást biztosít az egyszerű alkatrészek vagy akár gyártmányok tervezésére illetve gyártására. A rendszer egy nagyon logikusan felépített, egyszerű felületen biztosítja a 2.5, 3 vagy akár 4, 5 tengelyes marási, eszterga műveletek és fúrások pályáinak elkészítését. A rendszerbe beépítve sok használatra kész posztprocesszort találunk, melyek akár könnyen testre is szabhatóak szerkesztéssel. A programozó hatékonyabb munkáját testre-szabható szerszámadatbázis és szerszámpálya sablonok biztosítják és műveleti dokumentáció is könnyen készíthető a teljes megmunkálásról.

A rendszer hobby felhasználásra, diákoknak és kisvállalkozásoknak INGYNESen használható.

A Fusion 360 különböző verzióiank beszerzése, telepítése, használata

A Fusion 360 használatához szükség van egy Autodesk fiókra, melyet könnyen és ingyen létrehozhatunk. A Fusion 360 telepítése után a program indításakor be kell lépnünk az Autodesk fiókunkkal, felhasználónév/jelszó megadásával. A telepített rendszer a felhasználói fiókunkhoz tartozó felhasználási jogosultságnak megfelelő verzióban indul el. Tehát egy tetszőleges számítógépre telepített Fusion 360 a belépett felhasználónak megfelelő verzióban indul el, így nincsen szükség külön verzió telepítésére. (Minden számítógépre telepített Fusion 360 adatállomány szempontjából gyakorlatilag ugyan az.) A rendszerhez tartozó felhős tárhely segítségével bármely számítógépre telepített Fusion 360-ba a felhasználói fiókunkkal belépve a hozzánk tartozó verzió indul el és a saját projektjeinkez, modelleinkhez férhetünk hozzá.

Autodesk fiók létrehozása 

 • Látogassunk el az Autodesk oldalára egy böngészővel és válasszuk a Sign in menüpontot. A megjelenő belépő oldalon pedig kattintsunk a Create Account linkre.
 • A szükséges adatok megadása és email hitelesítés után az új Autodesk fiókunk elkészül. Jegyezzük meg az e-mail cím / jelszó párost.

 

Ha frissen hoztuk létre az Autodesk fiókunkat és …
le szeretnénk tölteni a Fusion 360 telepítőt:

 • Lépjünk be egy böngészővel az Autodesk oldalán fiókunkba a Sign in menüpont használatával.
 • A bal oldali menüsávon válasszuk a Minden termék és szolgáltatás menüpontot, majd a termékek listájában keressük meg a Fusion 360-at és kattintsunk a Letöltés most gombra.
 • Egy kisméretű telepítő fájl kerül letöltésre, mellyel megkezdhetjük a program letöltését és telepítését.

 

Ha már van Autodesk fiókunk és le szeretnénk tölteni a Fusion 360 telepítőt: 

 • A fentebb leírt módon lépjünk be az Autodesk fiókunkba és töltsük le a telepítőt.

Ha már van Autodesk fiókunk és ellenőrizni akarjuk, melyik Fusion 360 verzióra vagyunk jogosultak.

 • Lépjünk be az Autodesk fiókunkba és a bal oldali menüsávon válasszuk a Minden termék és szolgáltatás menüpontot, majd a termékek listájában keressük meg a Fusion 360-at.
 • A Fusion 360 terméknév alatt olvashatjuk mely verzió van aktiválva az Autodesk felhasználónak.
 • Az egyes verziók részletes leírását, tulajdonságait lásd lejjebb.


Ha már van Autodesk fiókunk és
ellenőrizni akarjuk, mikor jár le az adott Fusion 360 csomag érvényessége.

 • Lépjünk be az Autodesk fiókunkba és a bal oldali menüsávon válasszuk a Minden termék és szolgáltatás menüpontot, majd a termékek listájában keressük meg a Fusion 360-at.
 • A Fusion 360 terméknév alatt olvashatjuk mely verzió van aktiválva az Autodesk felhasználónak.
 • A terméknév előtt a kis nyilacskával kinyitható a részletesebb leírás és ott láthatjuk a lejárati időt. Kivételt képez az Oktatási verzió, ahol nem látjuk a lejárati időpontot.
 • Educational/Student verzió esetén sajnos nem látjuk a lejárati időt a Fusion 360 terméknél, mert a hallgatói/oktatói jogosultságunk fiók szintű és nem termék szintű. (Ennek ellenőrzéséhez egy olyan termék telepített verziója szükséges, mely nem Autodesk fiók alapú (SSO) azonosítást használ.)

Autodesk Fusion 360 verziók, csomagok tulajdonságai és aktiválásuk

 

Fusion 360 – 30 day trial / 30 napos próba

Aktiválás: Ha elsőnek letöltöd a programot ez a verzió indul el alapvetően. Hacsak nem a telepítés utáni induláskor már nem választasz más csomagot VAGY az az Autodesk fiók amivel belépsz nem rendelkezik már valamilyen más aktivációval Fusion 360-ra. (lásd: Fusion 360 jogosultság ellenőrzése.)
Ha még nem töltötted le a telepítőt, akkor a gomb megynomása után felugró oldalon válaszd a Free trial for commerical use gombot. A telepítés után be kell lépned egy meglévő Autodesk fiókba, vagy létre kell hoznod egy újat. (lásd feljebb – létrehozás, belépés, regisztráció.)

Funkciók: Teljes funkcionalitás, Cloud kredit vásárolható (300 a csomagban).

Fusion 360 – 30 napos próba

 

Fusion 360 – for Personal / Személyes

Aktiválás: A gomb megnyomásával felugró oldal alján csak be kell lépned az Autodesk fiókodba és máris kész.

Funkciók:
– Nem lehet ipari 3D fájlokat importálni (NX, CATIA, Solidworks, stb)
– Nem lehet az általunk megosztott vagy a velünk megosztott projekteket szerkeszteni, menteni, exportálni.
Update: 2020 év végén további korlátozások kerültek be a csomagba. Erről bővebben a Fusion 360 Personal változások Blog bejegyzésben olvashatsz.
Cloud kredit vásárolható.
– ~300.000 HUF / év bevételig üzleti célra is használható.

Fusion 360 – for Personal

 

Fusion 360 – for Startup / Induló

Aktiválás: A gomb megnyomásával felugró oldal alján ki kell tölteni az igénylő adatokat és 30 napon belül értesítenek az eredményről. Addig a 30 napos próba használható.

Funkciók:
– Teljes funkcionalitás, Cloud kredit vásárolható.
– ~30M HUF / év bevételig üzleti célra is használható.

Fusion 360 – for Startup

 

Fusion 360 – Educational / Diák

Aktiválás: A gomb megnyomásával felugró oldalon be kell lépni az Autodesk fiókba és meg kell adni az oktatási intézményt, melynek hallgatója vagy. Ha az intézmény nincsen benne a választható listában, akkor sajnos az intézményed nincsen regisztrálva az Autodesk-nél. Az elbírálás néhány napon belül megtörténik.

Funkciók:
– Teljes funkcionalitás, nagyon sok Cloud kredit jár hozzá.
– Csak nonprofit vagy tanulási célokra használható. A jogosult oktatási státusz hivatalos meghatározása alapján tudod eldönteni, jogosult vagy-e a használatára.

Fusion 360 – Diák

 

Fusion 360 – Subscription / Előfizetés

Aktiválás: A gomb megnyomásával felugró oldalon be kell lépni az Autodesk fiókunkba és megadni a fizetési adatokat.
Az előfizetés ára:  ~ 60 EUR / hó   |   ~ 500 EUR / év    |   ~ 1.300 / 3 év
Akciók: Az aktuális akciók iránt érdemes érdeklődni, mert évente több alkalommal is szokott lenni kedvezményes előfizetési lehetőség.

Funkciók:
– Teljes funkcionalitás, Cloud kredit vásárolható.

Fusion 360 – Előfizetés

 

Elérhetőségek

Ha bármilyen kérdése merülne fel az Ön vállalkozásában alkalmazott CAD/CAM rendszerekkel kapcsolatban, vagy csak valamelyik szolgáltatásunk iránt érdeklődik, a lenti elérhetőségek bármelyikén érdeklődhet.