2015-04-01 CAMXPRESS

AiCAM – Az intelligens CAM, mely minden képzeletet felülmúl!

Nagyon sok CAM fejlesztő próbálkozott már számos fejlesztéssel, mely valamilyen automatikus megoldást nyújt a szerszámpályák készítéséhez. A fejlesztések más és más irányból közelítik meg a problémát és általában számos korlátozás mellett alkalmazhatóak. A mai napon viszont hírt kaptunk, hogy több éves fejlesztés után végre elérhető az AICAM első tesztelhető változata, mely egy teljesen új szemszögből közelíti meg az automatikus szerszámpálya készítést és így biztosan forradalmasítja az automatikus megmunkálástervezést!

Az automatikus marópályák készítése már régóta a fejlesztések részét képezi a CAM rendszereknél, de valljuk be ritkán találkozunk olyan megoldással mely igazán használható. A különböző CAM rendszerekben más és más megközelítéssel érik el azokat a szerszámpályákat, melyeknél a felhasználónak lehetőleg minél kevesebb adatot kell megadnia illetve beavatkozást kell végeznie a szerszámpályák készítéséhez. A megoldások nagyjából a következő csoportokra oszthatóak:

Feature alapú megmunkálás – Ebben az esetben a parametrikus szilárdtestmodellező alaksajátosságaiból vesz geometriai információkat a CAM rendszer, majd egy technológiai adatbázisból kombinált információkkal elkészíti a megmunkálást. Ez a megoldás egészen jól működik 2.5D-s alaksajátosságokból épített darabok illetve furatok esetén, de 3D-s felületek illetve bonyolultabb darabok esetén már nem használható ez a megoldás.

Sablonok,makrók, scriptek – Ennél a megoldásnál a leggyakrabban alkalmazott szerszámpályatípusokat és azok legtöbbször alkalmazott beállításait tároljuk el a technológiai paraméterekkel együtt, majd makrók segítségével számoltatjuk ki az aktuális 3D-s modellünkön. A kapott szerszámpályákon általában kevesebb módosítást kell végezni, mintha azokat teljesen elölről kellett volna létrehoznunk. Ez a megoldás már használható akár tetszőleges 3D-s darab esetén is, de nagy hátránya, hogy az előre eltárolt sablonok valamilyen séma alapján készültek, így azok valamilyen típusú darabok esetén alkalmazhatóak, minden esetet közel sem tudnak lefedni.

Ebbe a sorba áll be a mai napon bemutatott CAM rendszer, mely egy forradalmian új megoldást hoz az automatikus megmunkálástervezésben! Az AICAM névre keresztelt rendszer fejlesztői az eddigi megoldásokhoz képest egy teljesen más irányból közelítették meg a problémát és meglepően jó megoldást hoztak össze! A több éves fejlesztés eredményeként egy olyan CAM megoldással áltak elő, mely valóban a legtöbb, akár 3D-s felületekkel határolt darab 3 tengelyes marási műveleteit készíti el számunkra automatikusan. Nézzük hogyan is működik az AiCAM :

 

A megoldás ötlete a régi FPS játékok automatikus játékosainak működéséből jött, melyek egy betanítási folyamat során “lesték el a tudást” a játékostól. Az AiCAM tulajdonképpen a felhasználótól tanul! Első indításakor még úgy viselkedik, mint egy hagyományos CAM rendszer mellyel ugyan úgy kell dolgoznunk, mint ahogyan azt megszoktuk (ezt nem szeretnénk). Viszont az AiCAM ettől a pillanattól fogva elkezdi feldolgozni milyen szerszámpályákat, szerszámokat, paramétereket, milyen felületekhez, a teljes megmunkálás során mikor és hogyan alkalmaztunk. Az AiCAM tulajdonképpen egyre “okosabb” lesz, minél többet  dolgozunk vele, és ezzel úgymond “tanítjuk”.

Ez a megközelítés már eddig is nagyon sok lehetőséget rejt magában, azonban az AiCAM-ben az elképesztő csavart a fejlesztők azon utópisztikus ötlete tette, hogy ezek a “megtanult” adatok az összes AiCAM felhasználó között megoszthatóak! Ezzel az egyszerű ötlettel elképesztően nagy lépést tettek az automatikus megmunkálástervezés megvalósításában! Gondoljunk csak bele, hogy a jövőben lehetséges lesz olyan CAM rendszer vásárlása, mellyel nem csak szimplán egy szoftverez jut hozzá a felhasználó, hanem egy olyan tudáshoz is, mely akár több ezer másik programozó tudásából fejlődött ki, és ezt akár egy kezdő felhasználó rögtön az első munkájánál is azonnal használhatja!

Természetesen még számos kérdés megválaszolatlan marad az AiCAM-el kapcsolatban, hiszen az üzleti modell még közel sincsen kész. Tehát nem lehet tudni, hogy a “tudáshoz” milyen áron lehet majd hozzájutni, lesznek a csomagok, melyek különböző szintű automatizmust biztosítanak a felhasználónak. Másik nagy kérdés az is, hogy milyen megoldással fogják szűrni az adatokat, hiszen egy kisebb tudással rendelkező CAM  programozó által készített szerszámpálya nem biztos, hogy annyira optimális megoldás, hogy azonos súlyozással kell, hogy az “tudásbázisban” megjelenjen.

Természetesen az AiCAM végleges verziójának pontos megjelenési dátuma sem ismert, hiszen mindez még a jövő (és csak egy áprilisi tréfa) .

Elérhetőségek

Ha bármilyen kérdése merülne fel az Ön vállalkozásában alkalmazott CAD/CAM rendszerekkel kapcsolatban, vagy csak valamelyik szolgáltatásunk iránt érdeklődik, a lenti elérhetőségek bármelyikén érdeklődhet.