2022-03-02 wpadmin

Változások a Fusion 360 CAM 3+2 és folyamatos 4/5-tengelyes funkcióiban 22.04-től

A Fusion 360 CAM részébe szép számmal érkeztek az újdonságok, melyek egy része az alaprendszerben is elérhetőek, más részük a Machining Extension részét képezik. Az elérhető funkciók kerülnek átcsoportosításra az alaprendszer és a Machining Extension között. A változások csak a 3+2 és folyamatos 5-tengelyes szerszámpályakat és funkciókat érinti. Tehát fontos megjegyezni, hogy a változások nem érintik a 2D/3D marás, eszterga, mérés,  additív funkciókat!

2022.03.29.-től a következő változások érkeznek:

  • A Dinamikus Szerszámtengely Módosítás, mely eddig a Machining Extension része volt, átkerül az alaprendszerbe. (Ez az a funkció, melynek segítségével aktuális nézeti irányba vagy kijelőlt felületre merőleges irányba mutató szerszámtengelyt lehet definiálni, valamint a szerszámtengelyt egy koordinátarendszer segítégével dinamikusan módosítani.
  • Az alaprendszerben jelenleg elérhető folyamatos 4/5-tengelyes funkciók és szerszámpályák átkerülnek a Machining Extension-be. Így a következő funkciók és/vagy szerszámpályák csak a kiegészítő csomagban lesznek elérhetőek:  HSM-ből származó Swarf, Multi-axis contour, 3D contour elhajló tengelydöntéssel (Tilt), valamint a nemrég PowerMill-ből érkezett Rotary és  Steep&Shallow.

Összefoglalva ezentúl :

  • Minden 3+2-tengelyes (döntött munkasíkos) marással kapcsolatos funkció elérhető lesz az alaprendszerben (Trial, Personal, Startup, EDU, Fizetős alap) 
  • Minden folyamatos 4/5-tengelyes marással kapcsolatos funkció a Machining Extension részét fogja képezni. (EDU része is)

Táblázatosan:

 

Ezzel a változással tulajdonképpen egységesítik a többtengelyes marással kapcsolatos funkciókat az alaprendszerben és a Machining Extension-ben. Ha belegondolunk ez logikus lépés is, hiszen a folyamatos 4/5-tengelyes szerszámpályákat álltalában azok a felhasználók alkalmazzák, akik számára fontos a bővítmény más tartalma is, és valószínűleg amúgy is már előfizetői. (Jóslat: A háttérben olyan jövőbeli dolog is állhat, hogy a gépszimuláció ütközésvizsgálat-megoldása az Extansion részét fogja képezni, mely pont a folyamatos 4/5-tengelyes szerszámpályák esetén lehet fontos.)

Negatívan érinti ez a változás azokat a felhasználókat, akik használták valamely korábbi HSM-es folyamatos 5-tengelyes szerszámpályát (például a SWARF-ot). Nekik sajnos meg kell vizsgálniuk a Machining Extension előfizetésének megtérülését.

Pozítivan érinti ez a változás azokat a felhasználókat, akik döntött munkasíkos műveleteket (3+2-tengelyes) készítettek eddig. Nekik az új szerszámtengely-irány megadási módok sok segítséget fognak jelenteni.

(Forrás: Autodesk Knowledge Network cikke)

Elérhetőségek

Ha bármilyen kérdése merülne fel az Ön vállalkozásában alkalmazott CAD/CAM rendszerekkel kapcsolatban, vagy csak valamelyik szolgáltatásunk iránt érdeklődik, a lenti elérhetőségek bármelyikén érdeklődhet.